29.6.16

TUTORIAL EDIT GAMBAR MACAM PHOTOSHOP DI PHONE

-Assalamualaikum-

Ya Allah banyaknya dugaan nak update blog pakai phone ni. Kenapa tak pakai lappy? Kalau pakai lappy tu memang lepas raya agaknya baru boleh upload.
Yahoooo !
Dah nak rayaaaa ..
Lagi 6 je lagi kita berpuas lepas tu rayaaa !

Ok harini cik belbel nak share tutorial macam mana nak edit gambar macam edit dengan photoshop.
Cik belbel pun baru belajar benda ni tadi dari Facebook. Minta maaf sangat cikgu kat facebook tu sebab cik belbel lupa nama dia, kalau tak cik belbel dah creditkan. Kalau dia baca blog ni and rasa dia yang ajar cik belbel kat facebook dengan post dia boleh komen nanti cik belbel creditkan facebook dia dalam ni. **Yang penting dia seorang lelaki **



Taraaa ! Cik belbel berjaya edit tanpa photoshop dan hanya guna apps yang ada dalam smartphone sahaja !

Ok lets start !

Step 1:
Download Apps Picart dalam smartphone korang.

Step 2:
Cari gambar yang nak edit and add photo dalam Picart.
Step 3:

Pergi TOOLS ---> FREE CROP ---> akan keluar tiga benda (brush/erase/tile) korang boleh pilih sama ada nak guna brush or tile. Kalau tile ni korang crop dari tepi tepi.
** STEP NI PALING MENGUJI KESABARAN DAN KEIMANAN SESEORANG***
Step 4:

Lepas dah siap crop gambar yang korang nak.

Ok nanti akan jadi macam tu. Cik belbel crop muka cik belbel **abaikan jerawat please**
Ada comot comot tu korang touch up lah pakaj erase tu. Cik belbel jari beso susah nak touch up. Hahaha
Step 5 :

Pergi SQUARE FIT ---> COLOR untuk tukar background dari black to white. Boleh je nak color lain background tu.
Step 6:

TOOLS ---> STRECH UP ---> WRAP kalau korang pilih wrap boleh main tarik tarik gambar. Time tarik ni just tarik sikit tepi tepi je bukan tarik sampai muka sekali. Habis cacat muka kau nanti !

Step 7 : 
Dah siap tarik tarik? 

Ada dapat macam ni tak ? Haha
Ok dah dapat macam ni. 
APPLY ---> ADD PHOTO  nak add photo ni untuk effect dia. Photo effect korang boleh pilih nak effect cam mana pun. Tapi kene download dulu dari Google lah. Contoh effect cik belbel pakai cam ni


Haaa ni effect terbaikkk ! Boleh je kalau korang nak download yang ni.

Step 8 :
Lepas add photo effect tu
Pilih SCREEN tu untuk bagi color effect dengan color picture sama. Kalau nak guna yang lain pun boleh cuma macam tak cantik lah nanti.

Step 9 :
Dah adjust bagi cantik effect tu, nak tambah 2 3 effect pun boleh. Cari je kat google. Boleh serabut kan lagi gambar korang yang memang serabut tu, HAHAHAH ok gurau.

Step 10:
Upload lah kat Instagram ! HAHA

Jangan lupa tag @cikbelbel kat instagram bukti yang korang dah berjaya buat ! HAHA
Dah tag tu jangan lupa follow ye. HAHA
Takde instagram boleh add Facebook cik belbel. AMIRAH NABILAH 

Selamat mencuba !
**Kalau ada tak paham boleh komen nanti cik belbel derdesuppppp balas**


3.6.16

BUDAK DEGREE KE BUDAK IJAZAH

-Assalamualaikum-
Kahkahkah...
kebenda lah tajuk entry hakak harini. Dah sebulan tak update blog, sasau dah tajuk entry blog. Mengarut je..

Seronok ke jadi budak degree ?
Penat tak ?

Sumpah cik belbel cakap jadi degree student memang best.
For your information, cik belbel dah lambat setahun untuk sambung degree, cik belbel rasa cik belbel ada share cerita ni dekat entry KERJA ATAU BELAJAR
Apa yang best jadi degree student ? Actually tak banyak beza pun dengan masa diploma. Tapi cabaran jadi student degree ni sangat best. Dengan cabaran hidup di bandaraya Melaka tu lagi. Best ke tu ?? HAHAHA
kahkahkah muka mcm apa main app snapchat !


One more thing tentang degree ni, Cik belbel future degree from diploma UiTM and one year later future degree in UiTM juga, dalam course yang sama. That mean course Business Management lah. Jadi cik belbel dapat PC atau nama dia  ( Pengecualian kredit ). Lepas potong punya potong, cik belbel dapat terus ke sem 3. Terus jadi senior dah gituw. Hikhik. Senior sangat *gerrr*
As you know one year you left from study and then you got 9 subject to catch up in one semester. Its not easy guys ! Trust me !! 
Start sem cik belbel ni 2015 - 2016 we all tak dapat pengecualian kredit untuk subjek  ELC from sem 1 - sem 3 !!! This is so.... fuhhh
Elc ni subjek English and tibe tibe cik belbel rasa down gila buat ELC ni.
Untuk on track sama dengan budak pure Business masa diploma kita orang yang dari diploma Banking ni kena lah amek 9 subjek. Tapi better kitaorang amek semester 3 ni sebab kalau tunggu sem 4 5 lagi banyak credit hour and bila your score jatuh. Sangat sangat effect dengan your pointer.

But dont worry...
Allah tak pernah beri kita ujian kalau kita tak boleh buat. Jangan putus asa. Nama pun degree student kan. Tak kan lecture nak treat you as diploma student. Yang everything kene suap. Seriusly cik belbel bersyukur dapat future UiTM selain dapat cut credit hour, cik belbel dapat lecturer yang sangat memahami yang student yang macam mana.
group assignment IBM

Group kelas yang ting tong

supporter HURES KBM !

My classmate for this sem insyaAllah for all journey


Dapat penat penat kita, sedar tak sedar dah nak final exam student degree UiTM semester 2 2015/2016. Good luck semua ! try ur best !
Cik belbel ada 3 paper straight 26,27,28/4. Semoga Allah permudahkan urusan kita semua.


Dengan sibuknya buat assignment, dengan full aktiviti nya. Sedar tak sedar dua minggu lagi final. to M1 BM 243 3c mac - julai 2016 good luck guyssss !

PEMENANG COMEBACK GIVEAWAY 2017

lagu