27.12.13

BUNGA BROOCH CIK BELBEL !

Assalamualaikum wbt...
Ya Allah.. berhabuk dah blog aku ni. fuhhh fuhhh..
Lama kan cik belbel tak update blog ni. rindu takkk? *bluerkk*
Ok,harini cik belbel ada benda nak kongsi dengan korang semua.
Benda ni sangat menarik and as a girl kita boleh jimatkan cost and jadi gugurl sejati ! haha
cik belbel nak share cara buat bunga brooch yg comel :)

ok. ni antara bahan bahan yang kita perlukan
 kain felt ( buat bulat bulat dan guntingkan suku)
jarum dan benang
gunting dan penyepit (untuk potong benang)
jangka lukis (buat bulat yg cantik)
 pin tudung( lupa nak ambik gambar)
gam uhu (pon lupa snap )

hahahaa. ok now is first step !
jahitkan kain felt dengan jahitan jelujur. jahit tu kemas kemas. jangan jahit macam cik belbel ni. asal siap  je.

jahitkan 5 kelopak bunga sehingga dia jadi seperti ini :)

cerutkan kain felt tersebut sehingga menjadi seperti bunga.
kemas kemas kan lahh kalau bentuk dia tak berapa cantik tuu. hahaa

untuk bunga yang warna kuning tu kita guna proses yang sama macam nak buat bunga warna biru tu. cuma saiz bulatan dia lebih kecil.


sebelum cantumkan bunga warna kuning dan biru. lekatkan pin brooch tadi menggunakan gam uhu di belakang bunga tersebut.
untuk pin ni korang boleh beli dekat kedai hantaran harga dia dalam RM 0.30 satu.

inlah hasilnya !!! macam cantik je macam comel je. hahaha
ehh yang tengah tengah tu cik belbel lekatkan butang baju sebenarnya. hahaha nak nampak cantik kan.

mudahkan nak buat brooch ni? kalau kat kedai harga dia boleh cecah RM2.50
tapi cik belbel tak berniat nak menjual jadi cik belbel share dengan korang semua :)
selamat mencubaaaaa !


30.11.13

CARA MASAK PUDING KAREMEL DARI CHEF BELBEL !

Assalamualaikum all to reader and blogger.
Lama dah kan cik belbel tak membebel ?
jangan rindu..jangan !
hahahaa.
Ok hari ni cik belbel nak cerita la sikit pasal puding karemel ni, 
sebab tadi cik belbel baru pestime buat puding ini and Alhamdulilah menjadi
cuma....
haaa ! tang cuma ni malas nak cerita, haha! cuma dia keras sikit but still boleh makan and rasa dia sedap !

Bahan-Bahan Adunan :
10 biji telur
1 tin susu segar/cair
2 sudu tepung kastard
1 sudu teh asen vanila
1 sudu gula pasir

Bahan-Bahan Gula Hangus :
4 sudu gula pasir
1/2 cawan air
  
Cara-cara memasak puding karemel :

1. Masuk kan 4 gula pasir ke dalam kuali and panaskan sehingga cair dan keperangan

2. Setelah gula keperangan masuk kan 1/2 cawan air kedalam gula dan kacau dengan pantas sebab dia panas sikit.

3. Setelah berpuas hati dengan kecairan gula tersebut masuk kan ke dalam loyang.

4. Pecahkan 10 biji telur kedalam 1 mangkuk adunan dan pukul dengan perlahan. Jangan terlalu kembang
.
5. Kemudian, masuk kan 2 sudu tepung kastard (di ayak supaya tak berketul), 1 sudu gula dan 1 tin susu cair/segar. Akhir sekali masuk kan 1 sudu teh asen vanila. Kacau sehingga sebati.

6. Setelah siap masuk kan kedalam loyang yang telah di masuk kan gula tadi.

7. Kukus puding tersebut dalam 30-40 minit.

8. Setelah 30-40 minit berlalu sejukkan dahulu loyang tersebut dalam masa 10-20 minit barulah diterbalik kan ke dalam pinggan :D

Inilah hasilnya !



Cantik kan? Rasa dia pun sedap ! nyum nyum !
 Selamat mencuba kawan kawan ! :D


26.11.13

COMPARISON BETWEEN SOLE-PROPRIETORSHIP, PARTNERSHIP AND COMPANY

SOLE-PROPRIETORSHIP

DEFINITION
A business owned by one person.

OWNED BY
One person

LEGAL STATUS

  • Not a separate legal entity
  • Owner has unlimited liability
  • Can sue or be sued in individual’s own name
  • Can also be sued in business name
  • Can own property in individual’s name
  • Owner personally liable for debts and losses of business

REGISTRATION REQUIREMENT

  • Age 18 years or above. Singapore citizen/ Singapore permanent resident/ Employment Pass/ Dependent Pass holder.
  • If owner not resident in Singapore, he must appoint a local manager who is ordinarily resident in Singapore
  • Self-employed persons must top up their Medisave account with the CPF Board before they register a new business name, become a registrant of an existing business name, or renew their business name registration
  • Undischarged bankrupts cannot manage business without court or Official Assignee’s approval

FORMALITIES AND EXPENSES

  • Quick and easy to set up
  • Easy to administer and manage
  • Registration cost is minimal
  • Less administrative duties to adhere to
  • Must renew registration annually

TAXES

  • Profits taxed at owner’s personal income tax rates

CONTINUITY IN LAW

  • Exists as long as the owner is alive and desires to continue the business

CLOSING THE BUSINESS

  • By Owner – Cessation of business
  • Registrar can cancel registration if not renewed or where Registrar is satisfied business is defunct

PARTNERSHIP
DEFINITION
An association of two or more persons carrying on business in common with a view to profit

OWNED BY
Generally between 2 and 20 partners. A partnership of more than 20 partners must incorporate as a company under the Companies Act, Chapter 50 (except for professional partnerships)

LEGAL STATUS

  • Not a separate legal entity
  • Partners have unlimited liability
  • Can sue or be sued in firm’s name
  • Cannot own property in firm’s name
  • Partners personally liable for partnership’s debts and losses incurred by other partners

REGISTRATION REQUIREMENT

  • Age 18 years or above. Singapore citizen/ Singapore permanent resident/ Employment Pass/
  • Dependent Pass holder.
  • If owners not resident in Singapore, they must appoint a local manager who is ordinarily resident in Singapore
  • Self-employed persons must top up their Medisave account with the CPF Board before they register a new business name, become a registrant of an existing business name, or renew their business name registration
  • Undischarged bankrupts cannot manage business without court or Official Assignee’s approval

FORMALITIES AND EXPANSES

  • Quick and easy to set up
  • Easy to administer and manage
  • Registration cost is minimal
  • Less administrative duties to adhere to
  • Must renew registration annually

TAXES
Profits taxed at partners’ personal income tax rates

CONTINUITY IN LAW
Exists subject to partnership agreement

CLOSING THE BUSINESS

  • By the partners – Cessation of business or dissolution of partnership
  • Registrar can cancel registration if not renewed or where Registrar is satisfied business is defunct



 COMPANY


DEFINITION
A business form which is a legal entity separate and distinct from its shareholders and directors

OWNED BY
  • Exempt Private Company –20 members or less and no corporation holds beneficial interest in the company’s shares
  • Private Company – 50 members or less
  • Public Company – can have more than 50 members
LEGAL STATUS
  • A separate legal entity from its members and directors
  • Members have limited liability
  • Can sue or be sued in company’s name
  • Can own property in company’s name
  • Members not personally liable for debts and losses of company
REGISTRATION REQUIREMENT
  • At least one shareholder
  • At least one director ordinarily resident in Singapore, at least 18 years old
  • If a foreigner wishes to act as a local director of the company, he can apply for an EntrePass from the Ministry of Manpower
  • Undischarged bankrupts cannot be a director and cannot manage a company without court or Official Assignee’s approval
FORMALITIES AND EXPANSES
  • More costly to set up and maintain
  • More formalities and procedures to comply with
  • Must appoint a company secretary within 6 months of incorporation
  • Must appoint an auditor within 3 months after incorporation unless the company is exempt from audit requirements
  • Annual Returns must be filed
  • Statutory requirements for general meetings, directors, company secretary, share allotments, etc.
TAXES
Profits taxed at corporate tax rates

CONTINUITY IN LAW
A company has perpetual succession until wound up or struck off

CLOSING THE BUSINESS

  • Winding Up – Voluntarily by members or creditors, compulsorily by the High Court
  • Striking off


23.10.13

(っ˘з˘)っ 10 TANDA TANDA KOMPUTER/LAPPY/PC DIJANGKITI VIRUS/MALWARE

 Selamat makan tengah hari u all ! rajin pulop cik belbel nak membebel di tengah tengah hari yang panas dan terik ni. alahaiii. Al maklumlaa update entry ni kai lappy orang lain kalau pakai netbook cik belbel yang nazak lagi nyawa nyawa ikan tu memang rajin dia tu macam nak tanak je datang. haha. hari ni cik belbel nak bagitahu tanda tanda lappy kita di jangkiti virus.


1.Prestasi Komputer tiba-tiba sahaja menjadi lembap. Sebarang aplikasi atau fail yang hendak dibuka menjadi perlahan.
2.Program atau aplikasi yang sebelum ini boleh digunakan “crash” secara tiba-tiba.
3.Komputer menjadi “hang” selepas dibuka, dan seringkali berlaku.
4.Perisian Anti-virus hilang tiba-tiba.
5.Saiz sesuatu fail berubah, walaupun kita tidak “mengeditnya” sebelum ini.
6.Fail-fail yang kita simpan hilang satu persatu.
7.Dialog box terpapar pada skrin secara tiba-tiba.
8.Selalu keluar pelbagai mesej error di komputer anda.
9.Ruang hard disk dan memori menjadi semakin berkurangan tanpa diketahui sebab.
10.Komputer selalu reboot sendiri.

(っ˘з˘)っ 5 TANDA AWEK/ MAKWE CONTROL AYU DEPAN PAKWE

 Assalamualaikum wbt. u all nampak tak entry kat atas tu. mesti korang pun yang dalam katogeri kat atas tu kan. Hahaha. Alah biasa la kan kalau macam tu. Perempuan mesti lah kene control ayu. *puihhh*
kat bawah ada 5 senarai tanda tanda awek tu control ayu bila ada dengan pakwe mereka. jengg jenggg !


TANDA KE-5

Bile berjalan bersama-sama, si awek nie berjalan kepit-kepit seperti ala-ala gadis Jepun berpakaian kimono selangkah-langkah lambatnyer. Si pakwe dah sepuloh langkah dia baru selangkah.
TANDA KE-4
Kalau duduk bertentangan sambil minum di restoran mamak, tangan mesti dok sebok kacau air dengan straw walaupun cuma air kosong.
TANDA KE-3
Kalau gelak? mesti tutup mulot dengan tangan supaya nampak sopan padahal bila dgn kawan-kawan ketawa mengilai-ngilai mengalahkan pontianak atau hantu kak limah!
TANDA KE-2
Bila bersembang dengan pakwe di Phone, suara punya la perlahan sampai pakwe cuma mampu ckp "iye?" je sebab tak dengar yang awek dia cakap, cuba kalau dengan kawan-kawan cakap bukan main kuat nak-nak kalau acara mengumpat, jiran kampung sebelah pun boleh dengar. *nampak tak permainan dia*

TANDA PEETAMA! 
Tengah-tengah dating di shopping complex tetiba tunjuk sifat keibuan kalo ade budak kecik, walhal adik sebaya kat rumah suh jaga pun malas. *apa pun tak boleh la minah ni*
 
 
 
 

17.10.13

(っ˘з˘)っ HAPPY 20TH CIK BELBEL :D

Bismilahirahmanirahim and assalamualaikum wbt !!!
17.10.93 telah terlahirnya seorang budak perempuan yang comel lagi gebu kedunia ini.
hahahaa! siapa siapa ?
cik belbel lah *senyum malu malu*
hari ni 17.10.13 genaplah umur cik belbel menjadi 20. Ya Allah !!! dah 20an aku ni. *pengsan*
Alhamdulilah Allah masih lagi memberi ruang keada cik belbel untuk bernafas dan terus mengupdate blog ni.
dengan usia ni cik belbel harap cik belbel mampu menjadi anak yang berguna dan sentiasa membahagiakan org tua cik belbel *apakah -___-"*
secara jurjurnya sepanjang cik belbel hidup cik belbel tak pernah sambut birthday kecuali time last year sebab birthday cik belbel kene time last paper. so dieorg semua belikan cake tok cik belbel. terharu sangat time tu. terima kasih buat kawan kawan cik belbel. dieorg lah kawan dunia akhirat. 
*meleleh hingus ni menagis* hahaha! oklah byebye u all ! enjoy and gottcha ! :D



birthday girl ! :D


1.10.13

(っ˘з˘)っ ALL ABOUT YOON DOO JOON-BEAST

Assalamulaikum wbt.
halloooo u all ! what are u doing ?
hari ni cik belbel nak update pasal Yoon Doo Joon
siapa Yoon Doo Joon ?
yaaaa ! handsome and smart macam ni pun tak kenal ke haa !!
if korang ade tengok MV Beast yang latest contoh macam Fiction and Shadow. comfirm korang akan jumpa mamat paling smart dalam tu.
cikbelbel minat dekat dia ni sebab dia ni sumpah smart !
hehehe



Nama sebenar Yoon Doo Joon
dikenali sebagai Doo-Joon
lahir pada 4 julai 1989 ( 2013- 24 tahun) 
penyanyi, pelakon,rapper and penari
Doo-Joon adalah ketua dalam kumpulan Beast :)
Yoon Doo Joon lahir di South korea.

cita cita doo joon nak jadi cikgu fizik di sekolah menengah.
namun cita citanya bertukar semasa dia di tahun 2 sekolah menengah ketika dia melihat MTV Bigbang.
cikgu dan keluar doo joon tidak setuju dengan impiannya nak menjadi penyanyi. walaubagaimana pun
dia mendaftar di sekolah muzik dan mula audition untuk jadi penyanyi.

now in iris II

as a police

gambar gambar doo joon bersama Beast !



PS ! thank read my blog. hope u all enjoy !





24.9.13

(っ˘з˘)っ WORD MAKE WALLPAPER

Assalamualaikum u all !! (jerit dekat telinga)
hehe, malam ni cik belbel just nak share wallpaper.
wallpaper ni cik belbel nak share sebab in word now just picture
bila cik belbel baca or post wallpaper ni, more to express my feel
mybe korang pun boleh guna cara ni untuk express korang punya feel
ok? enjoy and.. gottcha ! (kenyit kenyit mata)
sekuat mana perempuan still nak seseorg
pegang tangan dia and say " imma here"


jangan nilai seseorang kalau kita tak
tahu apa apa sebenarnya.


jangan kisah apa orang nak kata
as long as kita dah try terbaik. kita
akan dapar yang terbaik :)


mereka mereka ni memang kita WAJIB ingat :)




you are my everything "parent" :)

(っ˘з˘)っ APA PEREMPUAN MAHU DARI LELAKI ??

Ewahh cik belbel entry macam nak mengekspresikan je tentang diri sendiri ( gila cakap sorang sorang)
hahaha. 
Alrite guys ! Apa Perempuan mahu?
entry ni agak general la kan. tapi as a girl,women,mom and other else mesti hidup berkaitan dengan lelaki kecuali kalau lesbian la.(selisih malaikat 44)

Dear boy,man and husband.
Perempuan ni senang je nak faham,senang je nak jaga. (yeke senang)
hahaha. Senang la, Apa perempuan mahu dari lelaki?

 First. perempuan mahu lelaki yang MAMPU MELINDUNGI dia,yang buat dia rasa selamat bila berada dengan lelaki tu. bukan dengan lelaki buaya yang cuma tahu nak melepaskan nafsu dengan perempuan. 
(emo pulak kita)


Second. Perempuan mahukan sorang lelaki yang SETIA. Dear man susah ke nak setia? hargai dan bersyukurlah dengan apa yang ada depan mata kita before ia hilang and lenyap terus dari hidup kita.

Third. Perempuan mahu sorang lelaki yang LAYAN DIA AS A CHILD, BESTFRIEND AND LOVE. Perempuan mana tak suka bila dapat husband yang romantik, caring and beloved. tak perlu muka yang macho and handsome. if lelaki ada sifat ni comfirm cair beb !

Fourth. perempuan mahu lelaki yang MAMPU MENDIDIK AND MEMBIMBING dia to the Jannah. 

Fifth. Perempuan juga mahu lelaki yang MEMAHAMI APA PEREMPUAN TU MAHU. haa yang ni ade payah sikit la kalau lelaki nak faham. nak nak lagi kalau lelaki tu batu and kayu. yang kelima ni cik belbel rasa perempuan kena more to communicate la. jangan simpan sorang lepastu emo. silap hari bulan jadilah perempuan gila. haha

Dear man, sekarang korang dah tahukan apa perempuan mahu?
Treat your girl as wish you can .
adios and buonanotte :)




(っ˘з˘)っ APA ITU NUFFNANG???

Cakkkkk!!
terkejut tak dengan layout baru blog cik belbel ? haha. (geli je)
ok hari ni cik belbel nak cerita apa itu nuffnang.
Nuffnang ni merupakan satu website iklan yang kita boleh letak dalam blog atau certain page.
Ok contoh bila cik belbel letak Nuffnang dalam blog ni, and ade someone klik apa advertise tu, secara automatik ke manual ke cik belbel punya account Nuffnang ade income.
Kiranya Nuffnang ni boleh menjana pendapatan la.
As a student cik belbel rasa Nuffnang is a good. Kita buat blog just for fun kan. Kita update and ade orang view kita akan dapat income. Its a good right ?
Tapi tu lah nak buat entry yang menarik minat orang baca ni tak mudah, kene jaga bahasa, tak boleh plagiarism.Yela mana ada kerja yang mudah dalam dunia ni. 
Apa apa pun cik belbel buat blog ni bukan nak kaya kawww ! 
Cik belbel buat blog ni hanya nak mengisi masa boring cik belbel dengan membebel dalam ni.
 bak kata pepatah yang cik belbel patah patahkan
"sekuat kuat ingatan kita akan lupa, tapi seburuk buruk tulisan bila kita baca kita akan ingat"
tapi dalam kes blog ni pepatah dia jadi lain pulak
"seburuk buruk entry takde wifi tade la ingatan"
haha. ok kalau korang nak register nuffnang tu korang just pergi dekat link ni and follow the instruction
http://www.nuffnang.com.my/blogger/register
 ok u all. have fun and generate more income with nuffnang :)
wasalam.

19.9.13

CARA NAK MEMOHON PINJAMAN YAYASAN PELAJARAN JOHOR (YPJ)

Assalamualaikum u all !
haloo haloo. cik belbel dapat update entry hari ni
entry hari ni nak cerita pasal cara nak mohon pinjaman YPJ
YPJ ni khas untuk orang johor la kan sebab nama pun YAYASAN PELAJARAN JOHOR.
kalau untuk orang luar johor mesti diaorang pun yayasan sendiri. contoh macam yayasan selangor, yayasan melaka, yayasan sabah and so on la
kenapa cik belbel tetiba nak update pasal cara nak mohon pinjaman ni ?
sebab tadi cik belbel baru try mohon. actually bukan baru try nak mohon la tapi try nak mohon balik. hehe

korang  boleh pergi web http://www.ypj.gov.my/v1/ 
untuk korang mohon pinjaman tu.

dekat situ korang boleh ikut panduan ni
link dekat atas tu untuk cara panduan nak isi borang pinjaman

link kedua ni untuk borang pinjaman YPJ. 
 sebenarnya cik belbel tak berapa tahu sama ada pelajar yang dah belajar and dapat pinjaman PTPTN boleh mohon lagi atau tidak untuk pinjaman YPJ ni. sebab tadi cik belbel just mohon je. lau ade rezeki dapat la. hehe

P/s: kepada pelajar yang nak melanjutkan pelajaran ke kolej ke universiti ke boleh la mohon pinjaman ni. tapi macam cik belbel kata la kan YPJ ni khas untuk orang johor sahaja. sekian :)

kalau korang share apa apa boleh la komen kat bawah. boleh kita dapat pengetahuan sama sama. adios ! 




12.9.13

(っ˘з˘)っ TIPS NAK MENGHADAPI FINAL EXAM :)

FINAL EXAM? !!!!
what the tuttttt.....
ok cik belbel nak ucapkan good luck pada student yang nak hadapi final exam tu.
setahu cik belbel student UiTM nak menghadapi final kan?
Good luck jugak untuk candidates PMR and SPM 2013
TIPS nak hadapi final exam ? 
nak kata tips tu bukan lah kot.
First, cuba jangan study last minute sebab nanti susah korang nak catch up chapter belakang belakang tu. tapi kalau korang memang student yang memang akan ingat bila study last minute. ok go on  dude !
Second, kalau boleh buat short note kat mana mana. kata orang sebururk buruk ingatan kita akan terus ingat kalau kita tulis. it is rite ?
Third ? dah berusaha tu jangan lupa pada Allah yang menghidup kan dan mematikan kita setiap hari. Mak cik belbel selalu pesan kalau nak sesuatu minta pada Allah sebab dialah yang selalu mendengar
Fourth, time Final exam nanti kalau boleh jangan datang lewat pergi dewan exam kalau boleh tunggu depan dewan setengah jam lebih awal.  

ok lah.. cik belbel nak ucapkan good luck sekali lagi ! satu prinsip kene pegang dalam diri sendiri 
Percaya pada DIRI. fikirkan kalau orang lain boleh buat kita mesti boleh buat jugak ! 
adiosss :)

14.4.13

(っ˘з˘)っ CARA NAK MINTA KERJA KHAS UNTUK PARA PELAJAR

Bismilahirahmanirahim....
Hallo ! Hallo ! cik belbel nak membebel ni
nampak tittle kat atas tu ? CARA NAK MINTA KERJA?
yela, for your information u all i dah dapat kerja ok
sebagai seorang pelajar yang baru nak merasai cuti tetapi terkubur angan angan dia sebab esok gua dah kena kerja !!
kenapa awal sangat ? daripada tak dapat kerja baik aku terima je
HAHA.
kat sini cik belbel nak bagitahu macam mana nak minta kerja bagi pelajar universiti yang tengah cuti sem, kepada budak baru habis sekolah, or pada sapa sapa yang nak cari pengalaman.

Q : Awak ada pengalaman sebelum ni ?
A : Ada,dulu saya pernah kerja. bla bla bla... 
     ( korang jangan lurus sangat time bila kena interview tu,korang jawab je korang ada pengalaman. padahal hampehh ! lagipun bukan korang nak kerja lama kan kat situ )

Q : Sekarang ni awak kerja ke belajar ?
A : Sekarang ni saya tengah cari kerja and sebelum ni saya tak belajar pun. saya rasa pun saya tak dapat nak sambung belajar sebab saya ni kurang pandai.
    ( HAHA. alahhh menipu sikit tak pa la. bukan menipu banyak sangat pun. lepas korang nak berenti pun korang blah je la lepas dapat gaji. amacam ? *kenyit kenyit mata* )

Q : Kalau saya suruh awak buat ini ini boleh ?
A : Boleh,saya tak kisah 
   ( kalau tak boleh pun korang kata je boleh. benda tu kan boleh belajar. bukan susah sangat. kita kerja part time ni kan nak cari pengalaman je.)

Q : Awak tak kesah kerja lebih masa ? masuk 10 pagi balek 10 malam ?
A : Saya tak kisah puan/tuan sebab rumah saya dekat je. lagipun saya boring kat rumah tak buat apa apa.

Kat atas tu contoh contoh soalan yang akan korang WAJIB ditanya bila korang kena interview. Sebenarnya ada rasa bersalah juga time cik belbel nak menipu jawab soalan soalan tu tapi nak buat macam mana kan tuntutan minta kerja tu sangat tinggi. korang tima jawab soalan tu jangan takut takut kalau tak kantoi la nanti. korang kena la jawab dengan YAKIN !
InsyaAllah Allah akan bantu korang :D
ok la u all. see u soon and good luck ! Daaa. :D

6.4.13

(っ˘з˘)っ TIPS NAK PIKAT LELAKI

Pikat lelaki  ? erkkk.
Hello ! aku bukan tak normal oke bila cakap erkk.
kepada wanita wanita diluar sana tak susah pun nak pikat lelaki
mehh cik belbel bagitahu
Korang nak cara conventional ke cara islamic? HAHA
Cewahhh macam aku jadi doktor cinta pulak kali ni kan
 Dear girl,korang takyah lah pikir sangat
 nak pikat lelaki ni senang je
FIRST- jadilah wanita yang muslimah tak payah la nak tayang body yang "cantik" tu
SECOND-just be yourself lah. tak payah nak belakon jadi orang lain sebab nanti korang juga yang rasa susah
THIRD- nak mekap mekap? eeeuuu ! tak payah la nak mekap bagai. natural beauty tu kan cantik, Allah dah kurniakan yang baik untuk kita kan.
FOURTH-pandai masak? perlu kalau korang nak makan. HEHE ! tapi kalau nak pikat suami haaa mesti kena tahu masak sebab air tangan wanita ni pehwww !

ape lagi tips yang ada ekk? HAHA. senang macam ni la kan korang buat je macam biasa kalau nak pikat seseorang tu. kalau dia betul betul sayang korang mesti dia akan terima korang seadanyakan. Daaaa

5.4.13

(っ˘з˘)っ EDWARD ANTHONY MASEN CULLEN

Walawehh mak Jemah oiii.. HAHA
Ape kes ni tiba tiba tittle pasal Edward Cullen pulok ni.
u know what ? I really admire this guy ! so handsome guy !! dah la badan dia tuff !
*melting*
Disebabkan aku sangat admire si Edward ni aku selongkar semua pasal dia

PROFILE 
The real name is Robert Pattinson
The birth name Robert Douglos Thomas Pattinson
Birthdate May 13 1986
Birth place London England,UK
Popular for Edward Cullen in "Twilight" (2008)
Height 171 cm
Relation with Kristen Stewart 









whoaaa ! mesti korang nak kata aku kuno kan sebab baru nak post pasal twilight ni?
padahal cerita ni dah berzaman dari tahun 2008 lagi. 
nak buat macam mana dah aku baru tengok malam tadi for the first twilight saga breaking down .
sobss sobss sebab edward in relay dengan bella. but aku tak 100% frust sebab dia couple dengan BELLA kan? HAHA!
penat dah aku ngohngeh ngohngeh ni. 
okeee u all's. Daaa




(っ˘з˘)っ KETAWA BAIK KE TAK BAIK ?

haloo halooo !
how's today u all? eberything ok? HEHE hari ni aku rajin sikit nak update blog (sikit jek la)
KETAWA? 
ok. aku pernah dengar kawan aku cakap ketawa yang melampau lampau ni tak berapa baik sebab ilmu yang kita baca atau belajar akan mudah keluar. Betol ke???
hari ni aku terbaca pulak dalam satu buku tajuk dia LAWAK KE?
buku ni tak la lawak sangat tapi ada la juga part yang boleh buat senyum.
ok ok sambung pasal bab ketawa.
"Ketawa adalah ubat terbaik dalam merawat apa jua masalah"
statement ni aku rasa boleh pakai. sebab kalau kita ketawa secara tak langsung kita akan lupakan segala beban yang kita fikirkan?
Saintis juga mendapati,ketawa sebanyak 100 kali mempunyai manfaat sama dengan buat senaman selama 10-15 minit. SEE? lepas ni korang tayah la senam senam sangat bagi sapa yang selalu ingat yang dia tu gemok. korang ketawa je banyak banyak. HAHA
tapi  orang tua selalu cakap kan jangan ketawa banyak sangat nanti menangis. 
SO conclusionnya dekat sini kalau nak buat apa apa pun lepas ni buat lah secara berpada pada tak perlu berlebihan.
Selamat berketawa wahai warga blog :D

PEMENANG COMEBACK GIVEAWAY 2017

lagu